La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur i llonganissa seca. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.
D' Alberic, a la Ribera Alta, és típic el característic panous, coca d'aire o pa cremat, noms que fan referència al color torrat i a la presència d'ous encara que sigui en forma de merenga torrada per decorar. Ja se'n parla al manuscrit Formulari pràctic de cuina, de Joan Company (1905, "pa cremat a l'estil d'Alberique").
La presència de l'ou de Pasqua, és present a tot Europa, des d'Anglaterra fins a Ucraïna, com a símbol de la resurrecció primaveral.
La Pasqua, pel seu caràcter de pas i de naixement de la primavera, està vinculada a un estat de felicitat i alegria que es manifesta en un gran repertori de cançons i balls de lletres divertides, de ritme ràpid i fàcils de recordar i cantar en grup.
El repertori del cançoner pasqüer és molt ric.
Cada poble i comarca té melodies pròpies i les que es repetixen presenten variacions segons el territori. Al cap i a la fi la cançó tradicional naix del poble, que és qui la crea i escolta, i com no, qui la transmet generació rere generació.
Qui no recorda la xata melindrera, la bereneta, la tarara, estos tres dies de Pasqua, etc., un llarg seguit ple de variacions i de les que també tenim bona mostra en els recursos d'internet.
1 comentari:
Molt chulo!!!Me l'he llegit tot tooooooooot!!!
Publica un comentari a l'entrada