26.11.17

SOL DE OUTONO de LUAR NA LUBRE

Aquesta setmana, anem a dedicar la nostra sintonia setmanal a aquest sol de tardor, que enguany llueix mes que mai... de moment.

Amb la melodia del grup


És un grup de música folk gallecLuar na lubre vol dir Llum de la lluna al bosc sagrat dels celtes.
Al llarg de la seua carrera com formació musical han difós i valorat la cultura i la música gallega, duent-la a llocs recòndits del món.

                           


Aquesta melodia la esta estudiant tot  l' alumnat de cinquè de primària. 


                            



Whistle (en el seu sentit més estricte significa "xiulet" en anglès) fa referència a un tin o low whistle, un instrument Escòcia, Anglaterra, irlandès dels més significatius en la música celta. El whistle modern és originari de Gran Bretanya en particular d'Anglaterra. Però no va ser fins al segle XIX que es va elaborar el whistle que avui dia coneixem. Es va anomenar "tin whistle", (també conegut per "xiulet irlandès", "penny whistle", "flageolet" o "feadóg" en irlandès).
El whistle és un instrument molt antic. El seu naixement cal cercar-lo a la Xina ara fa uns 5.000 anys i arribà aEuropa al segle XI. Però no fou fins al segle XIX, a Anglaterra, que s'elaborà el whistle que avui en dia coneixem a mans de Clarke. L'anomenà "Tin Whistle" (també conegut com a Penny WhistleIrish FluteFlageolet oFeadóg (en gaèlic). Era una petita flauta metàl·lica de 6 forats. Als anys 50, fou introduïda la boqueta de plàstic, la manera més usual de trobar-lo avui en dia. Ja als anys 70, Overton creà el famós Low Whistle (Whistle baix), afinat una octava per sota.

1 comentari:

daniela ha dit...

a el meu pare le encanta