9.11.15

MUSICA HINDU


Aquesta setmana la dediquem a la música hindú.
 ja que té unes característiques pròpies i identificatives, tal com ens expliquen en aquest vídeo



 Escoltem aquesta setmana a  


(Londres, 9 de juny de 1981) és una sitarista i composidora índia. És filla del prestigiós músic indi Ravi Shankar i germana de la cantant estatunidenca Norah Jones.


                            


El sitar (en hindi सितार, sitār) és un instrument musical de corda indi, tradicional també al Pakistan, d'arquitectura similar a la de la guitarra i al banjo, tot i que la caixa de ressonància és semiesfèrica i el mànec és més llarg i travessat per nombrosos trasts.

El sitar té de 18 a 26 cordes d'acer: 4 cordes per a la melodia, 3 que proporcionen l'acompanyament harmònic i rítmic, i entre 11 i 19 cordes afinables que vibren per simpatia i amb la seva ressonància donen cos i textura al so.

 Es pot identificar perquè té un so metàl·lic i pels seus glissandos. Totes les cordes són pinçades amb un plectre (mizrab) situat al dit índex, menys les simpàtiques, que eventualment es toquen amb el dit petit. Els trasts que travessen el mànec són metàl·lics i mòbils, cosa que permet que l'instrument s'adapti a les diferents escales modals o ragues.

Es creu que va ser introduït a l'Índia des de Pèrsia durant el període mogol.

Aquest instrument ha estat popularitzat a Occident en gran part gràcies al músic indi Ravi Shankar.