11.1.15

MÚSICA AQUÀTICA de G. HÄENDEL


En una bella ciutat alemanya anomenada Halle  naix 
George Friedrich Haendel el 23 de Febrer de 1685.
 Vivia en una família acomodada, perquè el seu pare era un important barber i cirurgià. Antigament els barbers no sols tallaven el pèl i afaitaven barbes, sinó que a més tenien coneixements de medicina, treien  dents i queixals  i inclús realitzaven xicotetes operacions. 
Esta professió no li agradava al nostre amic Haendel i son pare li aconsellava que estudiara molt per a arribar a ser un bon advocat.



 Un dia va descobrir en el porxo de sa casa un vell clavecí (és un instrument musical paregut al piano encara que més antic) i totes les nits pujava a tocar-lo sense que ningú ho sabera.




A partir d'eixe moment, son pare va comprendre que el xiquet tenia talent per a la música i va buscar el millor organista de la ciutat perquè li ensenyara. Era tan bo tocan l'òrgue que als 17 anys va aprovar els exàmens i el van anomenar organista principal de Halle.
 Com ja sabeu, als artistes i en especial als músics, els agrada molt viatjar i conéixer la forma de compondre en altres països.
 Amb 20 anys se'n va anar a Itàlia , es va relacionar amb els millors músics italians i va compartir amb ells els seus coneixements i experiències.
 Reis, prínceps, papes i governants de tots els països es disputaven l'amistat d'Haendel; va arribar a ser una de les persones més importants d'Europa.



Per encàrrec del monarca homònim i paisà seu, Händel va compondre una suite per a amenitzar una excursió real amb barca pel riu Tàmesi. 
L'estrena es va realitzar en una data tan intrigant com el 17/7/1717.
 Els músics, una orquestra de mig centenar d'instrumentistes, van tocar en una barca que navegava pròxima a la del rei. El títol d'esta obra, que per la seua duració es va catalogar subdividint-la en tres diferents suites, és Música aquàtica. 


Un dels seus moviments més cèlebres és Allà Hornpipe, que vos propose en la fresca i brillant versió de l'Amsterdam Baroque Orchestra dirigida per Ton Koopman.

                            
                 Us deixe el notefligh per poder practicar-la a casa.

                 ALLA HORNPIPE

 Per si de cas voleu saber més sobre la vida i les obres de Händel us deixe aquest documental ... un poc llarg però ...


                             


I finalment una xicoteta partitura ... molt fàcil per a vosaltres... 

Clica damunt la imatge.