12.1.14

ADOLPHE SAX

         Enguany celebrem el bicentenari del naixement de l'inventor del saxo.

Antoine-Joseph Sax, més conegut pel pseudònim Adolphe Sax, fou l'inventor del saxòfon. 
Va néixer a Dinant (Bèlgica) el 6 de novembre de 1814 i va morir a París el 4 de febrer 1894 arruïnat i sol.
El pare d'Adolphe Sax, Charles-Joseph Sax, era músic, tocava el serpentó -un instrument antic que tenia forma de serp- i tenia una fàbrica d'instruments musicals. Arran d'això, Adolphe Sax, interessat per la música, tocava el clarinet baix, instrument que volia millorar. A l'instrument resultant hi buscava la dolçor dels instruments de canya i la potència dels de metall.
   Adolphe Sax dissenya i construïx en 1840 el que hui es coneix com a saxòfon. Va tindre lloc a Brussel·les, en un taller d'instruments de música que tenia son pare. 
  Al principi, com es pot suposar, tan sols el propi Sax era qui tocava el seu saxòfon construït per ell. Ho va tocar per primera vegada davant del públic en la ciutat de Brussel·les en 1841. 
 En 1842, el jove fabricant arriba a París amb el seu saxòfon i rep una gran acollida pels compositors de l'època.

   Després d'esforços constants per a aconseguir el seu perfeccionament, la qual cosa hui coneixem com la família dels saxòfons, va ser patentada a París el 28 de juny de 1846. 

En 1844, Héctor Berlioz va compondre la primera obra que es coneix per a este instrument, que és el sextet Cant Sagrat, i  al desembre de 1844 es produïx la primera aparició del saxòfon amb orquestra en l'oratori de G. Kastner 
 L'interés despertat pel nou instrument va produir al seu inventor moltes amargures i desavinences amb altres fabricants i inventors d'instruments i fins amb intèrprets, ja que veien un perill en el saxòfon. 

En 1845 perfecciona i patenta el fliscorn a partir d'un fiscorn de claus ideat per Kent. En 1854, Adolfo Sax va ser anomenat a França com «fabricant d'instruments musicals de la Casa Militar de l'Emperador». En 1857, per als integrants de les bandes militars en el Conservatori de París, es van crear càtedres especials per al saxòfon, dirigides pel mateix Sax. Per raons financeres, cap a 1870, van ser tancades

En la dècada de 1920, el saxòfon va tindre un gran auge degut a l'aparició del jazz.



                       Per a saber mooooolt més de la família del saxo 
                                            clica damunt la imatge.









1 comentari:

Anònim ha dit...

http://luisymariapt.wix.com/amanda
soc amanda