8.10.12

9 d' octubre

      El 9 d’octubre té, en terres valencianes, una càrrega festiva doble.
Per una banda és la Festa de la Comunitat  Valenciana, que es celebra en record de la fundació d'aquest territori per part de Jaume I.
 
                  
  


  I per l’altra, és la festa de Sant Dionís o Dia dels Enamorats, durant el qual és costum regalar a la persona estimada un mocador de roba ple de dolços de massapà elaborats artesanalment.


La llegenda explica que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seva esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’apreci, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda.

El Nou d'Octubre, que coincidia amb la festa de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 
 i des d’aleshores s’ha anat celebrant sense interrupció.

Des dels segles XV al XVIII,
les festes de l’entrada del rei a la ciutat foren molt
populars i consistien en el llançament
d’uns coets especials, anomenats “piulets i tronadors”,
des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.Com anem de tradicions aquesta setmana escoltem:
La Muixeranga - la dansa de la Muixeranga s'acompanya amb una música de tabalet i dolçaina, amb una tonada molt característica, d'autor desconegut.


1 comentari:

Anònim ha dit...

SUNSI,ME AGRADA MOLT EL VIDEO DELS MUSICS,TAMBE ME AGRADA MOLT EL DE 9 DE OCTUBRE SOC LUCIA MALDONADO GARCIA DE 3B PETONETS SUNSI!!!!!